Manapság mindenki rohan, nincs időnk reggelizni (vagyis inkább önként lemondunk róla, hogy még 10 perccel tovább alhassunk), aztán elindulunk és gyakorlatilag nincs megállás, amíg este elérkezik a lefekvés pillanata. A várva várt hétvége alkalmával, amikor az embernek van 2 napja, hogy “stressztelenítse” magát az elmúlt 5-6 vagy kitudja, hány nap után. Valóban ez egy kissé felnagyított példa, de én őszintén irigylem azokat az embereket, akiknek nem ismerős egy kicsit sem a fentebb leírt szituáció.

De tulajdonképpen mi is az a stressz?


A stressz olyan fizikai, szellemi és érzelmi állapotok összessége, melyek többek között odavezetnek, hogy kiváltják a görcsös feszültséget, az aggodalmat, és a nyugtalanságot.

A stressz minden sejtünket érinti, szinte az egész testünk görcsben van, a szervezetünket a kimerülés veszélye fenyegeti. Ahogy a feszültség fokozódik, az adrenalin nevű hormon kiválasztása felerősödik, hogy felkészülhessünk a tettlegességre. Mivel manapság állandósult az életünkben a rohanás és a megfelelési kényszer a szervezetünk nem tud visszatérni az egyensúlyi állapotához, ehelyett alkalmazkodik a folyamatossá váló készenléthez.

Ilyenkor úgy érezzük a dolgok kikerültek irányításunk alól és többé nem tudjuk teljesíteni az elvárásokat. Az adrenalin szintje magas marad, és a test folyamatos „izgalmi” állapotba kerül. Amikor szervezetünk már nem tud tovább alkalmazkodni a tartós stresszhez, fizikai tünetek jelentkeznek és kialakulhat a betegség.

Ezek a tünetek a bőrünkön is megjelennek, sokszor mások számára is láthatóan. A bőrünk az egyik legérzékenyebb területünk így, ha velünk valami nincs rendben az egyértelműen kihat erre a területre is.

Például több pattanásunk lesz. A pattanások és a stressz között szoros kapcsolat van, úgyhogy, ha még felnőttkorunkban is pattanásokkal küzdünk, nagy valószínűséggel nem érezzük jól magunkat és rendszeres stresszben élünk. A stressz gyulladásválaszt indít el a testben, emiatt a pórusok eltömődhetnek. Fokozódik a kortizon és az adrenalin termelődése és ezek hatására több androgén hormon termelődik, ez pedig még több pattanáshoz vezethet.

Megváltozhat az arcunk alakja is. Ezt persze nem úgy kell elképzelni, hogy másképp fogunk kinézni, de bizonyos vonásaink megváltozhatnak, és ezzel együtt változhat az összhatás is. A stressz hatására felszabaduló hormonok a kollagén ellenségei és a kollagén felel többek között az arcunk feszességéért, az arcunk színéért, tulajdonképpen az általános megjelenésünkért. A túl sok aggodalom, a túl sok szorongás miatt például megváltozhat az arckifejezésünk (ráncos homlok). Az arcunk ragyogása is eltűnhet vagy jelentősen lecsökkenhet. Mindez a lelassult véráram hatására történik, a vér pedig az izmok felé pumpálódik, hogy felkészítsen bennünket a reagálásra.

Akik sokat stresszelnek gyorsabban is öregedhetnek. Egy amerikai tanulmány szerint azon nők, akiket a legjobban érintett a stresszes munka, sejtszinten akár tíz évvel öregebbnek is látszódhatnak. A bőr kiszárad, kiporosodik és akár pikkelysömör is kialakulhat. A kialakult bőrproblémák a stressz hatására lassabban is gyógyulnak, mivel az immunrendszerünknek sem tesz jót, ez a fajta tartós állapot.

Arról nem is beszélve, hogy a stressz az alvás esküdt ellensége, így a szem alatti táskák is gyakori jelei a stresszes életmódnak.

Mi ebből a tanulság? Pihenj többet, kapcsolódj ki, óvd a bőrödet. Mi az utolsó pontban készséggel segítünk!

Próbáld ki masszázsolajainkat, hogy rajtad ne tudjon kifogni ez a pici szó!  

 

Iratkozz fel a letöltéshez!

Iratkozz fel a letöltéshez!

Kérjük add meg E-mail címedet a letöltéshez.

Sikeres feliratkozás!

Iratkozz fel Blogunkra!

Értesüljön újdonságainkról, legfrisebb akcióinkról!

Sikeres feliratkozás!

Iratkozz fel a letöltéshez!

Iratkozz fel a letöltéshez!

Kérjük add meg E-mail címedet a letöltéshez.

Sikeres feliratkozás!