Hozd ünnepi hangulatba a bőrödet is!
A mézeskalács és annak fahéjas-fűszeres illata már annyira az ünnepi részévé vált, hogy el se tudnánk képzelni a karácsonyt nélküle. Van egy jó hírünk számodra! Most akár a bőrödet is ilyen csodálatos ünnepi formába hozhatod, puha, meleg, adventi illatba burkolva!
HONNAN ERED A MÉZESKALÁCS?
Annyi bizonyos, hogy jó régről.
A feljegyzések szerint ünnepi alkalmakra már a görögök és a rómaiak is készítettek különböző mézeslepényeket, mézeskalácsokat.
Az európai elterjedéséhez azonban szükség volt azokra a különleges keleti fűszerekre (szerecsendióra, fahéjra, kardamomra, ánizsra és szegfűszegre és gyömbérre) is, melyeket a keresztes hadjáratoknak köszönhetően kerültek be a kontinensre az arab világból.
Eredetileg a mézeskalácsot gyömbérből, zsemlemorzsából és édesítőszerből, például mézből készítették.
Később a középkorban a szerzetesek is készítették mézeskalácsot a méhészettel foglalkozó kolostorokban, de a nép számára sokáig nem volt elérhető. A mézes-fűszeres-mandulás csemege tömeges elterjedése csak a később meginduló céhesedésnek és a németországi mézesbábosoknak köszönhető.
A középkori társadalom felső rétegeiben különböző ünnepi alkalmakkor volt szokás a mézeskalácsok osztogatása, a családtagok, és az ünneplő vendégek körében, bár az akkori formák többnyire vallásos és mitológiai témákat dolgoztak fel.
A 19.századi elején a "mézesbábok" már az alsóbb népréteg körében is nagy népszerűségnek örvendtek. A mézeskalácsos mesterek piacokon, vásárokon, búcsúkban, árusították mézes-mandulás-fűszeres formákba öntött portékáikat, mely inkább emléknek vagy dísztárgyaknak tekintették.
MIÉRT PONT KARÁCSONYKOR SÜTÜNK MÉZESKALÁCSOT?
A mézeskalács kapcsolata az ünnepi szezonnal valószínűleg meglehetősen gyakorlati: a benne található gyömbér és egyéb fűszerek melegítő hatásúak, ezért jól esnek a fagyos téli hónapokban. Emellett mivel a benne található összetevők tradicionálisan is drága, nem mindennapi ínyencségnek számítottak, a belőlük készült mézeskalács is különleges, ünnepi alkalmakra fenntartott desszertté vált.
A karácsonyi szimbolikus mézeskalács házak készítésének hagyománya önmagában az 1800-as években jelent meg Németországban, a Grimm-mese, Hansel és Gretel ihletésére.
ÉS MIVEL KÉSZÜL A SARA BEAUTY SPA AZ ADVENTI HETEKRE?
A limitált kiadású, szezonális Sara Beauty Spa mézeskalács illatú hidratálókrém magas E-vitamin tartalma legszárazabb bőr számára is tökéletes védelmet, hidratációt és regenerációt biztosít!
Amellett, hogy óvja és táplálja bőrödet, édeskés, fűszeres illatával bűntudat nélkül kényezteti, és különleges téli ünnepi hangulatot kölcsönöz neki.
HOZD ÜNNEPI HANGULATBAN A BŐRÖDET IS!
A mézeskalács és annak fahéjas-fűszeres illata már annyira az ünnepi részévé vált, hogy el se tudnánk képzelni a karácsonyt nélküle. Van egy jó hírünk számodra! Most akár a bőrödet is ilyen csodálatos ünnepi formába hozhatod, puha, meleg, adventi illatba burkolva!