Kata törvény változás – masszőr szakmai kérdések

2022.07.15
Kata törvény változás – masszőr szakmai kérdések

A változások napjait éli meg most valamennyi KATÁS vállalkozás. A szépségipar, a gyógyászat szereplőit is érintheti a változás, amely a cikk születésének időpontjában ugyan már meg lett szavazva, ám a Magyar Közlönybe még nem került bele. A Pénzügyminisztérium által indítványozott törvény szerint a Katás vállalkozások éves értékhatárát 18 millió forintra emelnék, viszont csak azok számára lenne elérhető ez az új, vagy megújult adózási forma, akik közvetlenül lakossági magánszemélyek számára értékesítik szolgáltatásaikat. Ebbe a csoportba tartoznak a kéz- és lábápolók, a műkörömépítők, a fodrászok, a kozmetikusok, valamint a masszőrök egy része is. De vajon melyik része? Cikkünk válaszokat keres ezen aktuális kérdésekre.

Masszőr vagyok, vajon engem érint a változás?

Akkor érinthet a törvénymódosítás, ha nem csak magánszemélyek részére számlázol. Magánszemélynek azok a vendégek számítanak, akik a szalonodba belépve saját maguk veszik igénybe a szolgáltatásodat, tehát nem cégek vagy vállalkozások. Nekik törvényileg kötelező számlát adnod, akkor is, ha nem kérik, mert nem tudják elszámolni.

Masszőrök, akiket érinthet a KATA változása, észszerű példák:

- Ha irodai masszőrként dolgozol és egy Kft.-nek, Bt.-nek, Zrt.-nek adsz számlát.
- Amennyiben vállalkozó vagy és számlát adsz annak a wellness komplexumnak, szépségszalonnak, ahol dolgozol.
- Bármilyen egyéb esetben, amikor nem magánszemély részére, hanem cég számára számlázol.

Mit tehetsz, ha érint a változás?

Ne ess pánikba, inkább ismerd meg a lehetőségeidet! A legegyszerűbb, ha egyeztetsz egy könyvelővel, aki minden hatályos törvénnyel kapcsolatosan tud hitelt érdemlően tájékoztatni. Megoldás lehet például, hogy Katás vállalkozás helyett Átalányadózó leszel. Fontos az is, hogy mely TESZOR számokkal üzemel a vállalkozásod.

Mi az az Átalány adó és miként érint engem?

Fontos tudnod, hogy az átalány adózásnál három nagy területre vannak osztva azok a szakmák, illetve szakterületek, amelyekről számlát adhatsz. Ez határozza meg azt is, hogy a bevételed hány százaléka után kell majd adót fizetned.

A bűvös százalékok

A jelenleg katázó kisvállalkozók többsége 40%-os kategóriába tartozik. A 80%-os csoportba sorolandók az őstermelők, a mezőgazdaság, illetve az építőipar dolgozói, a különböző szerelők és szakik, a taxisok, a szépségápolás, valamint a vendéglátás kisadózói, továbbá a fotósok is. Létezik egy 90%-os kategória, akinek CSAK kiskereskedelemből van bevétele.

Érdemes lesz majd elolvasni a Magyar Közlönyben foglaltakat, hiszen mindenki maga tudhatja, mely TESZOR (Termékek és Szolgáltatások Osztályozási Rendszere) számok szerint számláz(hat) a vállalkozása. A masszőrök nagy része a 9604 fizikai közérzetjavító szolgáltatásra vonatkoztatva számláz jelenleg.

Az átalányadó százalékokban

Fontos megkülönböztetned egymástól BEVÉTELT és KÖLTSÉGET. Bevétel az, amiről számlát állítasz ki. Költség pedig az a rész, ami után nem kell adóznod. A szépségipar az átalányadózás 80%-os csoportjába tartozik, viszont a TESZOR számod alapján azért ellenőrizned kell ezt!

Melyik kategóriába tartozom?

Amennyiben tehát masszőrként számlázol cégeknek is, akkor Te vélhetően a 80%-os kategóriába tartozol a kiszámlázott összegek 20%-a számít adóköteles résznek, ez az adóalapod. Fontos tudnod azonban, hogy mindenki, az éves minimálbér összegének a feléig (jelenleg 1,2 millió forintig) adómentes.

Fontos!

Jelen cikkünk 2022.07.13-án született és szigorúan tájékoztató jellegű. Nem minden vállalkozó jár rosszul, vagy rosszabbul, sokaknak az átalányadó kedvezőbb, ám ezt mindenkinek a saját vállalkozása esetén egyénileg szükséges akár könyvelő segítségével kikalkulálnia. Cikkünket folytatni fogjuk a Magyar Közlönyben megjelent részletek ismeretében.

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem