Már egy éve csak ülünk

2021.03.19
mar-egy-eve-csak-ulunk.


A vírushelyzet okozta bezártság és mozgáshiány miatt nemcsak a mozgásszervi panaszok gyakorisága növekszik, de a hosszas ülés miatt megjelennek visszérproblémák is.
Az egész nap lógatott vagy keresztbe tett lábak következtében romlik a lábak vérellátása, nehézláb érzés, lábdagadás, fájdalom, izomgyengeség jelentkezhet, majd megjelenhetnek a visszerek. Ebben a betegségben különösen a nők veszélyeztetettek.
Bár a visszerek megjelenése kezdetben elhanyagolható esztétikai hibának tűnik, a seprűvénák és visszértágulatok az idő előre haladtával komoly, egészségünket is fenyegető visszérbetegséggé alakulhatnak.

A visszeresség kialakulásának leggyakoribb oka a mozgásszegény, folyamatos üléssel járó életmód, amely legalább annyira káros a vénás keringésre, mint az állómunka.
Rendszeres testmozgás hiányában lelassul a vérkeringés és idővel megjelenhetnek a visszérbetegség tünetei, a már meglévő tünetek pedig rohamosan súlyosbodnak.
A nehézláb érzés, vagy feszítő érzés a lábban, a lábdagadás, zsibbadás, esti lábfáradtság, megmagyarázhatatlan lábszárfájdalmak vagy éjszakai vádligörcsök egytől egyig olyan jelek, melyeket komolyan kell vennünk!
A vénás keringési rendszer elégtelen működése visszértágulatok kialakulásához, illetve vénás keringési elégtelenséghez vezethet. A vénák falának meggyengülése és kitágulása, valamint a vénabillentyűk elégtelen működése következtében megjelennek a kékes színű, súlyosabb esetben már kidudorodó erek, melyek súlyos szövődményekhez vezethetnek.

Ha sokat ülünk mindenképp érdemes rendszeresen szünetet tartani, felállni, egy kicsit tornázni vagy sétálni a friss levegőn. Fontos, hogy ne hordjunk túl szoros ruhát, harisnyát és – bár ez a home office idején nem fenyeget!- magas sarkú cipőt! Ne tegyük keresztbe a lábunkat ülés közben, és amikor csak lehetőség van rá, gyalogoljunk, mozogjunk.


Mi segíthet a fájó lábakon?


A Sara Beauty Spa vadgesztenyés vitalizáló zselé vadgesztenyét borostyánt, teafaolajat, körömvirágot tartalmaz, mely nyugtatja, regenerálja, a feszülő-dagadó, sajgó lábakat. Tökéletesen alkalmas az igénybe vett lábak ápolására, enyhíti a görcsöket és a nehézláb érzést.

Jól jöhet a kendermagolaj és árnika tartalmú Kannabisz gél is, mely különleges 24 gyógynövényből álló összetevői kiválóan alkalmasak a fáradt, megfeszült, sajgó testrészek ápolására, regenerálására. A gélben levő mentol és kámfor hűsíti az igénybevett tagokat.

Pinterest