Újra tininek lenni

2021.02.15
ujra-tininek-lenni

Így hat a maszkviselés a bőrünkre


Manapság nemcsak azért érezhetjük magunkat tininek, mert 8-ra haza kell érnünk, hanem, mert a maszknak köszönhetően - hosszú évek, évtizedek után - ismét ott virítanak arcukon a pattanások.
A kötelező maszkviselés nyilvánvaló segítség a járvány megfékezésében, ám bőrünkre tett hatása nem igazán mondható pozitívnak. Az irritáció mellett akkor is megjelenhetnek arcodon a mitesszerek és pattanások, ha kamaszkorunk óta nem találkoztunk velük.
A maszk nemcsak mechanikusan dörzsöli és ezáltal irritálja a bőrt, de zárt közeget teremt és nem engedi szellőzni sem. A beszéd, légzés, izzadás következtében állandóan nedves, párás közeg jön létre, mely kitágítja a pórusokat, és remek táptalajt kínál a kórokozók megjelenése, szaporodása számára. A baktériumok könnyen bejuthatnak a kitágult pórusokba, amiket aztán eltömítenek és ott gyulladást okoznak.
Ez nem okoz problémát, ha a maszkot alkalomszerűen – bevásárláshoz vagy sétára- tesszük fel, de ha egész nap viselnünk kell, akkor a felesleges nedvesség valószínűleg bőrirritációhoz vezet arcunk, orrunk, állunk környékén.
Ha pedig korábban is küzködtünk pattanással, rosacea-val, atópiás vagy periorális dermatitis-szel, akkor valószínűleg azt tapasztalhatjuk, hogy betegségünk kiújul, vagy rosszabbodik.


A megfelelő maszk kiválasztása


Figyeljünk oda a megfelelő maszk kiválasztására. Bár sokan viselnek papír maszkot, ez elvileg fél órán belül már nedves lesz, így ideje kidobni és újra cserélni.
A textilmaszk ilyen szempontból szerencsésebb választás, különösen, ha jól szellőző puha pamutból készül. A textilmaszkot azonban miden használat után ki kell mosni (tanácsos kivasalni is), kímélő mosószerrel, lehetőleg öblítő nélkül, mert ez utóbbi is irritálhatja a bőrt és eltömítheti a pórusokat.
Lehetőleg kerüljük a smink viselését is, különösen a maszkkal fedett területen, mivel fokozza az irritációt és beszennyezheti a maszkot.


Alapos arctisztítás és hidratálás


A maszk felvétele és levétele után mindig mossuk meg az arcunkat valamilyen gyengéd, alkoholmentes termékkel, amely nem szárítja tovább a bőrt.
Ha sokat hordunk maszkot, a hidratáló krémek kiválasztásánál mellőzzük a sűrű, zsírosabb tápláló krémeket, mert ezek támogatják a faggyú termelődését és könnyen eltömíthetik a pórusokat.

A hidratáló krém azért is fontos, mert vékony védőréteget képez az arcbőr és a szájmaszk között és megakadályozza a mechanikus dörzsölést. Felvitel után várjunk 10-15 percet, amíg beszívódik a bőrbe!

A tisztítás utáni hidratáláshoz valamilyen könnyű hidratáló krémet válasszunk, mint a Sara Beauty Spa zöld tea és aloe hidratáló krémje- benne a nyugtató, regeneráló hatású Aloe Vera kivonattal-, vagy a kamillával és E-vitaminnal dúsított nappali arckrém. A kamilla szintén gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően megnyugtatja a száraz, irritált bőrt, míg az E-vitamin erős antioxidáns, sejtvédő, regeneráló hatású és védi az arcbőrt a külső káros hatásoktól.

Pinterest