Masszázs a téli depresszió ellen

2024.01.23
Masszázs a téli depresszió ellen

A városi élet tele van stresszel és feszültséggel, ezért a szezonális depresszió is egyre gyakoribb jelenség. A különösen télen, borús, hideg időben megjelenő tünetek ugyanakkor rendszeres masszázzsal sok esetben enyhíthetők. Lássuk, mitől jelenhet meg a téli depresszió, és hogyan vessük be a különböző masszázstechnikákat az elkergetésére!

A téli depresszió egyre gyakoribb jelenség

A depresszió világszinten becslések szerint mintegy háromszáz millió embert is érinthet, így sajnos kijelenthető, hogy mára népbetegséggé vált. Különösen sokan tapasztalhatnak depressziós tüneteket a hideg időszak beálltával, ami nem egyszer októbertől egészen a tavasz beköszöntéig is eltarthat. A depressziós tünetek megjelenéséhez ilyenkor több faktor együttesen járulhat hozzá, így a meglévő lelki problémákat felerősítheti a borongós idő, a napfény hiánya, vagy éppen a szabadidős, szociális tevékenységek visszaszorulása.

A téli depresszióra hajlamosabb emberek hosszabb ideig tartó rosszkedvet, kedvetlenséget, gondterheltséget tapasztalnak, amire a külső szemlélő a korábbinál kevésbé kifejező mozgásból vagy épp a gesztikuláció elmaradásából is következtethet. Súlyosabb esetben a depresszió nemcsak általános kedvetlenséget jelent, de tartós szomorúságot, állandó fáradtságot, alvászavart, önértékelési problémákat, a legkülönbözőbb dolgokhoz való negatív hozzáállást, a koncentráció hiányát és motiválatlanságot is eredményezhet.

A komoly depressziós tünetek esetén mindenképpen fontos pszichológus tanácsát kérni, azonban a kedvetlenség és a téli rosszkedv ellen számos praktika bevethető, melyek közül az egyik leghatékonyabb a rendszeres masszázs.

Masszázs és illatos masszázsolajok a rosszkedv ellen

A téli bú elhessegetéséhez a minél több napfény, a rendszeres mozgás, valamint az izmok masszázzsal való megmozgatása is hozzájárulhat. Egy masszázs nem csupán jó érzéssel jár, de olyan fizikai hatásai lehetnek, amelyek hormonális szinten segítik harmóniába hozni a szervezetet. Egy profi technikával végzett masszázs csökkentheti a stresszes időszakban túlzott mértékben termelődő kortizol mennyiségét, valamint növelheti a véráramban lévő glükózt. Akár egy óra masszázs is elég lehet ahhoz, hogy a kortizolszint csökkentésével párhuzamosan szerotonin, azaz „boldogsághormon” szabaduljon fel, visszaszorítva a szorongás és a szomorúság érzését. A tél illata és kedvenc terméke: almás-fahéjas masszázsolaj című cikkünkben egy olyan prémium masszázsolajunkról olvashatsz, melyet kifejezetten alakformáló, cellulit masszázstechnikákhoz fejlesztettünk ki. 

Egy órányi ölelés mindenkinek jár

Bizonyított, hogy a depresszióhoz az emberi kontaktusok megritkulása is hozzájárulhat. A szociális interakciók elmaradása kevesebb érintéssel jár együtt – érintésre pedig minden embernek szüksége van. Egy illatos masszázs során az ízületek és izmok megmozgatása mellett pusztán a gyengéd fizikai kontaktus is óriási változást hozhat az életminőségben bárki számára, aki egy-egy magányosabb, zárkózottabb periódussal küzd az életében. Egy kiadós téli masszázs ráadásul nem csupán fizikai, de szellemi felfrissülést is jelent. A masszázskrémek és masszázsolajok illatanyagai segítenek ellazulni és megnyugodni egy-egy nehéz nap után, csökkentve a szorongás érzését, és javítva az általános hangulatot. Aromaterápiás hatású Masszázskrém - Citromfű - 1000ml termékünket különösen ajánljuk.

Különleges illatú, természetes masszázskrémmel és masszázsolajjal lepnéd meg vendégeid? Válassz termékeink közül!

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem