A sarokápolás művészete

2024.04.29
A sarokápolás művészete

A lábak ápolása – különösen a téli időszakban – gyakorta feledésbe merül, így gyakran nem is képezi a mindennapi szépségápolási rutin részét. Azonban a sarokápolás a nyári napok közeledtével és a szandálok, saruk időszakában különösen fontos része az ápolt, igényes megjelenésnek. Néhány gyors, mégis egyszerű megoldással azonban kezedbe veheted az irányítást akkor is, ha pedikűrösre bízod magad, de abban az esetben szintén, ha az otthoni lábápolást preferálod inkább.

Pedikűr történelem

A lábápolás gyökerei az ókori civilizációkban gyökereznek: az ókori egyiptomiak és görögök is szenteltek időt és figyelmet a lábak gondozására, hiszen tudták, hogy az egészséges lábak alapvetőek a jó közérzet és a megfelelő testtartás szempontjából. Az egyiptomiak különösen híresek voltak lábmasszázsukról és különféle olajokkal való ápolásról.

Az első valódi pedikűr szalonok az ókori Kínában voltak, ahol a lábak ápolása az arisztokrácia jelképe volt. Az ókori Rómában és Görögországban is elterjedt volt a lábápolás és a manikűr kultúrája.

A középkorban a lábápolás és a pedikűr népszerűsége kissé visszaesett, de a reneszánsz időszakában újra divatba jött, ahogyan az általános higiéniai szabályok is javultak.

Mutasd a sarkad, megmondjuk, ki vagy!

A sarokápolás nem csupán esztétikai kérdés; az egészséges, jól ápolt, hidratált lábak nem csak látványra szebbek repedt társaiknál. Sajnos, rendszeres és szakszerű sarokápolás nélkül a bőr durva, repedezett lehet, ami nemcsak fájdalmas, hanem baktériumok, illetve gombák számára is ideális élőhelyet biztosít.

Áztasd a lábat!

Az egyik legfontosabb lépés a sarokápolásban a lábáztató sós vízben való lábáztatás. Az áztatófürdők segítenek hidratálni a bőrt, lágyítani a durva területeket és enyhíteni a fáradt lábak érzeteit. Általában langyos vízben érdemes áztatni a lábakat, némi fürdősó- vagy lábáztató só hozzáadásával. A nyár kedvence a Frissítő Fürdősó és Lábáztató Só - Citrus és Menta - 1320g, amely egy igazi, frissítő limonádé a bőrnek és a talpaknak. A Sara Beauty Spa prémium lábáztató sók kiválóak a bőr hidratálására és az áztatófürdők hatékonyságának fokozására. A gondosan összeválogatott hatóanyagú lábsók tengeri sóból készülnek, melynek kiváló ásványi anyag tartalma van.

Lábkrém: igen, vagy nem?

Egyértelműen igen, de nem mindegy, hogy melyiket, mikor, hol és hogyan alkalmazod. Általánosságban a lábápoló krémek segítenek megőrizni a lábak hidratáltságát és puhaságát. Használatuk egyszerű: tisztítsd meg alaposan a lábakat (ez fontos a szandálszezonban, amikor a talp sokkal könnyebben bepiszkolódik), majd masszírozd be a krémet a bőrbe. Fontos, hogy a kiválasztott készítményt rendszeresen használd, különösen lefekvés előtt, hogy az éjszaka során a bőr felszívja a tápanyagokat. Ha reggel kennéd be a talpadat, akkor használd a villám felszívódású pedizselét, ha viszont éjszakára tennél a talpadra valamit, akkor a Shea vajas sarokpuhítót ajánljuk.

Ne feledd, a lábaidról való gondoskodás és ápolás nem csupán esztétikai, hanem egészségügyi kérdés is, ne hanyagold el ezt a láthatatlan, ám nagyon is szembetűnő területet! Olvasd el további tippjeinkért Ápolt talpak tavasza – Lábápolási protokoll című cikkünket!

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem